Vlaggen en hun gebruiken

Als we onze green cards zouden krijgen, gingen we de Amerikaanse vlag aan de voorgevel van ons huis ophangen. Nu moet je weten dat er “flag regulations” bestaan. Er bestaat een echte “Flag Code”. Hierin lees je onder meer over hoe je met de vlag moet omspringen, wat je moet doen als ie versleten is, hoe en waar (positie) hij moet hangen t.o.v. andere vlaggen, wanneer hij halfstok moet, hoe je hem moet opvouwen, hoe je de “Pledge of Allegiance” moet uitbrengen, enz… Een link naar de code vind je hier.

Eerst zal ik de “Pledge” hier eens neerschrijven : “I Pledge Allegiance to the Flag of the United States of America and for the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”

Bij ons op school is er elke week een klas verantwoordelijk voor het opzeggen van de Pledge. Elke morgen zeggen de studenten, met hun hand op hun hart, de pledge luid op met de Texas Pledge er onmiddellijk achteraan. Deze gaat als volgt: “Honor the Texas flag, I Pledge Allegiance to thee, Texas, one State under God, one and indivisible.” In 2007, werd de zin “one State under God” toegevoegd. De toevoeging van “under God” is aangevochten geweest voor de rechtbank, maar het bevel tot weglating ervan werd geweigerd.

Niet-Amerikanen kijken steevast verbaasd op want dit wordt als indoctrinatie aanzien. Amerikanen zien het echter helemaal anders. Ze zijn echt trots op hun land, respecteren hun vlag (en niet alleen als er gevoetbald wordt) en iedereen mag het geweten hebben. Dat zie je trouwens ook als het volkslied gezongen wordt: iedereen staat rechtop en zingt uit volle borst mee. Het lied op zich is moeilijk om te zingen, de ademcontrole tijdens het zingen is lastig omdat de tekst geen natuurlijke adempauze biedt. Er wordt gegrapt dat het houden van de hand op de borst tijdens het zingen gedaan wordt uit ademnood 🙂

Maar om het terug over de vlag te hebben: er bestaat een mythe die zegt dat de Texaanse vlag de enige vlag is die op gelijke hoogte mag wapperen als de Amerikaanse vlag. Dat is niet waar! Elke State Flag mag op dezelfde hoogte hangen met dien verstande (als het over 2 vlaggenstokken gaat tenminste) dat de Amerikaanse vlag links moet hangen (uit kijker’s oogpunt) en de State Flag rechts. Als ze op dezelfde vlaggenstok hangen, moet de Amerikaanse altijd van boven wapperen. Meer info (symboliek van de kleuren/ster) over de Texaanse vlag vind je hier.

Deze flag regulations wil ik jullie echter niet onthouden:

* The flag represents a living country and is itself considered a living thing.

* The Pledge of Allegiance to the Flag should be rendered by standing at attention facing the flag with the right hand over the heart. When not in uniform men should remove their headdress with their right hand and hold it at the left shoulder, the hand being over the heart. Persons in uniform should remain silent, face the flag, and render the military salute.

* It is the universal custom to display the flag only from sunrise to sunset on buildings and on stationary flagstaffs in the open. However, when a patriotic effect is desired, the flag may be displayed twenty-four hours a day if properly illuminated during the hours of darkness.

* The flag should not be displayed on days when the weather is inclement, except when an all weather flag is displayed.

* The flag should never touch anything beneath it, such as the ground, the floor, water, or merchandise.

* The flag, when it is in such condition that it is no longer a fitting emblem for display, should be destroyed in a dignified way, preferably by burning.

Als jullie nog meer “do’s and don’ts” willen, klik dan op de link in het begin van het artikel. Oh, en National Flag Day is op 14 juni.

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s