Texas weather part 2

In Texas valt er altijd wel iets te beleven. Zo was er in juni o.a. in de omgeving van Austin de grote Memorial Day Floods waarbij verschillende mensen om het leven kwamen doordat kreken en rivieren buiten hun oevers getreden waren door de aanhoudende regen.

Deze keer is het de droogte die voor heel veel ellende zorgt. In Bastrop, ten Zuid-Oosten van ons, zijn er weide- en bosbranden uitgebroken. Jammergenoeg was het 4 jaar geleden ook van dat. Dezelfde streek is getroffen en bepaalde gezinnen moeten voor de 2e keer hun hele hebben en houwen achterlaten. Met man en macht tracht de brandweer het vuur onder controle te houden, maar het is bijna onbegonnen werk. Het is zodanig droog en de wind wakkert het vuur constant aan dat de helicopters het amper kunnen redden. Daarom werd eerder deze week een DC-10 van Californië overgebracht. Dat “beestje” kan 45.000 liter water in 8 seconden lossen. Very impressive! Tot op heden zijn er reeds 48 gebouwen (de meeste zijn woningen) vernield en meer dan 4580 “acres” zijn in rook opgegaan, omgerekend is dat 1850 hectare! En wetende dat er ongeveer 2 voetbalvelden in 1 ha passen zegt genoeg, denk ik.

Enkele dagen geleden zagen we de rookwolk van bij ons op het terras en roken we het vuur. Men vermoedt dat het vuur ontstaan is door een soort industriële grasmaaier. Het zou kunnen dat een mes een stuk steen geraakt heeft waardoor er een vonk zou kunnen zijn geweest die het gras heeft doen branden, maar meer onderzoek is nog nodig om dit officieel te bevestigen. Als je weet hoe er hier omgesprongen wordt met rechtszaken, hoop ik dat de eigenaar van die machine een heel goede verzekering heeft want anders zou het hem wel eens duur kunnen opbreken.

Ongeveer 60% van het vuur is onder controle en sinds gisteren mogen de bewoners met mondjesmaat terug naar hun huizen. Hoe zij zo positief blijven is mij een raadsel, maar ze laten hun hoofd niet hangen en bouwen hun gemeenschap voor de 2e keer terug op, met man en macht en met ongelofelijke optimisme! If you aks me, that’s the spirit!

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s