Amerikaanse efficiëntie

Ik heb het al eens gezegd, maar herhaal het nog eens. Ik sta nog steeds versteld van de efficiëntie die de Amerikanen hebben. Vandaag had ik een afspraak bij de tandarts. Het is een grote praktijk met veel medewerkers. Je moet je eerst en vooral aanmelden aan de balie bij supervriendelijke, altijd lachende dames. Uiteraard hebben ze mooie rechte en superwitte tanden. Je wordt er ingecheckt en krijgt een document onder je neus geschoven welke je mag (lees moet) ondertekenen. Hierin wordt vermeld dat er iets fouts zou kunnen lopen en dat de tandartsenpraktijk niet verantwoordelijk is voor eventuele geleden schade. Nadien mag je in een grote wachtzaal met comfortabele stoelen/zetels wachten tot je naam wordt afgeroepen of men je komt halen. Een alweer supervriendelijke en lachende meid neemt je mee naar 1 van de vele zaaltjes waar een lederen tandartsenstoel staat. Er zijn geen deuren aan deze zaaltjes, iedereen kan je in principe zien zitten/liggen. Deze dame (ik zeg dame omdat ik nog nooit een man gehad heb) noemt men “hygienist”. Dit beroep bestaat niet in België. Een “hygienist” doet al het voorbereidend werk: van het nemen van x-rays, of uw lip insmeren met een product zodat je de spuit niet zo erg voelt tot even verifiëren of het om de juiste tand(en) gaat welke die dag zullen onder handen genomen worden. Je mag tevens kiezen of je tv wenst te kijken of liever naar de radio wil luisteren. Als je voor de tv kiest, krijg je een hoofdtelefoon. Dit is handig voor wie het geluid van de boren ondragelijk vindt. En… je mag zelf kiezen naar wat je kijkt. Dit even terzijde 🙂

Pas als de “hygienist” klaar is met de voorbereidingen, komt de tandarts eraan te pas. Dan neemt ze de taak van assistente op zich: ze reikt het nodige gereedschap aan, blaast het spiegeltje droog, houdt het buisje dat het speeksel opzuigt op zijn plaats, alles zodat de tandarts geen tijd verliest met wachten. Als de tandarts klaar is, verlaat hij/zij het kamertje en zie je hem/haar niet meer terug. De “hygienist” neemt het werk weer over: je kan je volgende afspraak al vastleggen, je krijgt nog een beetje advies mocht dat nodig zijn, als je vragen hebt kan je ze aan haar stellen, enz. Ze overhandigt meestal een “goodie bag” met folders, een tandenborstel, een staaltje tandpasta en flosdraad.

De afrekening gebeurt voor het gemak met kredietkaart, maar er kan evengoed cash of met een cheque betaald worden. Sommige praktijken geven extra korting als je cash betaalt.

Deze efficiëntie vind je overal in de States. Van drive thru apotheken tot drive thru liquor stores (crazy, isn’t it?). Ja, zelfs drive thru banken bestaan! En niet enkel om geld af te halen, maar om effectieve verrichtingen te doen. Je hoeft helemaal niet meer uit te stappen. Geen gedoe om een parkeerplaats te vinden, geen onnodig tijdverlies met je auto stil te leggen, uit te stappen, enz. Je moet wel zien dat ofwel je armen lang genoeg zijn (niet voor mij van toepassing) ofwel dicht genoeg tegen het machine rijdt 😉

Soms vind ik wel dat het een beetje naar luiheid neigt. Bij grootwarenhuizen zie je dikwijls dat de echtgenoot zijn vrouw aan de ingang afzet en dan de auto gaat parkeren. Het kan immers toch niet zijn dat ze enkele meters extra moet stappen, zeker in de Texaanse hitte! Aan de kassa vraagt men je ook steevast of je hulp nodig hebt om je gerief naar de auto te brengen, dan kan jij al afkoelen in de auto terwijl de winkelbediende je gerief inlaadt en de kar op zijn plaats zet. Ik heb nog nooit van deze “service” gebruik gemaakt. Ik kan mijn auto van op afstand laten starten zodat het koel genoeg is als ik instap 🙂

(Alle foto’s zijn van het internet geplukt)

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s