Texas weather…

Everything’s bigger in Texas! Een leuze die algemeen bekend is. Texas is dan ook de 2e grootste staat van Amerika en heeft dus een eer hoog te houden šŸ™‚ Alles is hier groter en extremer, ook het weer. Zowel in positieve, maar helaas ook in negatieve zin. Daar hebben we de afgelopen 6 weken meer dan genoeg voorbeelden van gezien!

Philippe had een time lapse filmpje gemaakt over hoe Lake Travis opgevuld raakt door de vele regen/stormen. Dit filmpje is opgepikt door enkele lokale nieuwszenders (KXAN, KEYE), maar ook door NBC en the Weather Channel. Zijn filmpje heeft al meer dan 280.000 hits op YouTube! Maar hier eindigt helaas het positieve nieuws šŸ˜¦

EĆ©n van de ergste stormen wordt de “Memorial Weekend Flood” genoemd omdat die plaats vond op maandag 25 mei (Memorial Day). Een deel van downtown Austin stond onder water doordat een kleine kreek (Shoal Creek) volledig uit haar oevers trad. Hele delen van de stad kwamen onder water te staan en zonder elektriciteit Ā te zitten. Helaas is niet alleen Austin getroffen, maar ook San Marcos, San Antonio, Dallas en Houston zijn niet gespaard gebleven van dit noodweer. In totaal waren er een 27-tal mensen vermist waaronder ook een aantal kinderen. Slechts 1 persoon is gisteren levend en wel teruggevonden. De anderen hebben het niet gehaald…

In de hill country zijn er vele, mooie, feeĆ«rieke waterlopen waar je heerlijk kan vertoeven en afkoelen tijdens de hete zomermaanden. Vele van deze waterlopen hebben de laatste week voor verschrikkelijke taferelen gezorgd. Mensen die er hun vakantie doorbrachten, maar ook bewoners werden verrast door het vele water en velen konden geen weerstand bieden aan al dat natuurgeweld. Ook eeuwenoude bomen werden omgerukt. Hierbij een link met een paar video’s om te laten zien hoe erg het was…

Velen zijn hun hele hebben en houwen kwijt: huis, meubels, hebbedingetjes, juwelen, kleren, handdoeken, potten en pannen, foto’s, you name it it’s all destroyed or gone… Maar de “community spirit” is hier groot en meteen staat een hele horde vrijwilligers klaar om hun medemensen te helpen en om puin te ruimen. Zo heeft de gemeenteĀ Wimberley (1 van de dorpen dat super zwaar getroffen is) de openbare bibliotheek ter beschikking gesteld om alle foto’s die gevonden worden uit te stallen zodat de getroffenen daar de hunne kunnen zoeken en hopelijk ook terugvinden. Een prachtig gebaar als je het mij vraagt. De emoties die loskomen bij het zien van hun (vernielde) foto’s grijpt je naar de keel. Hierbij een filmpje waarbij je de huidige toestand van het dorp ziet.

Ook de dieren in nood worden niet vergeten. Niet alleen het vee, maar ook de dierenasiels helpen zo veel als ze kunnen en vragen “donations” gaande van dekens en verzorgingsproducten tot medicatie en eten. En die Amerikanen doen het belangeloos, zonder ook maar iets in de plaats te vragen, … “giving back” zoals ze dat hier zo mooi zeggen.

Het hele gedoe is door President Obama officieel als ramp erkend. Een hele geruststelling voor al de gedupeerden.

Ondertussen heeft Philippe beslist om spotter te worden voor “The National Weather Service”. Een spotter is een vrijwilliger die bepaalde ernstige natuurfenomenenĀ tijdens een storm of onweerĀ doorgeeft aan “The National Weather Service”. Een voorbeeld: op radarbeelden is te zien dat er rotatie in de wolken zit, doch onmogelijk te zien of die rotatie tot een effectieve tornado leidt. Deze gegevens zijn van groot belang om “severe weather warnings” uit te sturen en kunnen in sommige gevallen mensenlevens redden. Aangezien hij toch dagelijks met het weer bezig is, is dit voor hem een kleine moeite. Als jonge gast wou hij graag als “storm chaser” door het leven gaan (niet in BelgiĆ«, he!). Door nu spotter te zijn kan hij een (klein) deel van zijn “jongensdroom” waarmaken. De dienst telt momenteel 290.000 vrijwilligers die allen in een examen moesten slagen.

 

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s