Texas wildlife – part 2

We hebben hier in Texas al allerlei fauna gezien. Ik wil jullie graag laten meegenieten van al dat moois. Dit is het 2e deel van “wildlife in Texas”.

Er zijn hier verschillende soorten mooie vlinders, de ene al groter en mooier dan de andere. De staat Texas heeft de meeste vlinderssoorten (+400) dan gelijk welke andere Amerikaanse staat. Dit komt door het klimaat: de “Guadalupe bergen” in het Westen, dennenbossen in het oosten en een subtropisch klimaat in het zuiden. Ook de inheemse planten dragen bij tot het floreren van de vlinders. Eén van de bekendste is de “Monarch butterfly”. Een hele mooie, goede en interessante website die veel uitleg en foto’s heeft, is butterfliesathome.com. Van het citroenvlindertje tot de “hummingbird moth”, van de “luna moth” tot de “little pink moth”… Ze zijn allemaal om ter mooist. Hierbij een prachtige foto van de mooie Monarch rups die in een vlinder verandert (inclusief levenscyclus). Ik weet niet wat ik mooier vind, de rups of de vlinder…

Monarch-caterpillarmonarch-butterfly-life-cyclelifecycle monarch butterfly

 

Raccoon: wasbeer: deze diertjes heb ik nog maar 1 x gezien, in’t echt bedoel ik. Ik zag het op het voetpad aan de overkant van de straat. Het moet tussen 22 en 23u geweest zijn. Ik herkende het aan de manier van lopen. Die beestjes lopen op een zeer specifieke wijze, ik weet niet goed hoe ik het moet beschrijven… Het is precies huppelen of je kan het ook een beetje met manken vergelijken.

Toen we vorig jaar de paaseieren buiten verstopt hadden en de meiden deze ’s anderendaags ’s morgens wilden zoeken, waren er een paar opgegeten! De papiertjes waren mooi opengescheurd, bijna zoals door een mens. Het zijn zeer intelligente dieren die uiterst behendig zijn en zich zeer snel aanpassen aan gelijk welke situatie. Vroeger woonden ze enkel ik beboste gebieden, maar doordat ze zich zo snel kunnen aanpassen, breidt hun leefruimte zich meer en meer uit naar stedelijk gebied. Ze worden ongeveer 2 à 3 jaar oud. Ze sterven voornamelijk doordat er op hen gejaagd wordt en door auto-ongelukken. Ze hebben een schattig snoetje waardoor ze een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor hebben, maar ik zou ze niet graag achter me aan krijgen! Ze kunnen heel agressief zijn maar vooral drager zijn van hondsdolheid! De ziekte wordt doorgegeven van dier op mens, meestal door een bijtwonde. Eenmaal de symptomen zichtbaar zijn, is de ziekte meestal fataal. Meer info over hondsdolheid vind je hier. Dat is één van de redenen waarom dierenartsen hier aanraden om uw kat binnenshuis te houden. Helaas lukt dit niet bij Babiche aangezien ze het gewoon was van in België om buiten te lopen. Het voordeel is wel dat ze altijd binnen komt voor het donker wordt en zo de kans op contact uiterst klein is gezien wasberen nachtdieren zijn. Je bent ook verplicht om rabies onmiddellijk aan de dierenbescherming te melden zodat ze het nodige kunnen doen om verdere verspreiding tegen te gaan. Meer info over wasberen vind je hier. Nog een leuk weetje: ze worden “wasbeer” genoemd omdat ze in het wild hun voedsel onder water dompelen met hun voorpoten waardoor het hoornige laagje op de poten soepeler wordt en ze zodoende er nog meer gevoel in hebben. Deze manier van doen wordt vergeleken met wassen.

raccoon-on-roof raccoon

Nog beduchte “rabies” verspreiders zijn vleermuizen. Enkel aan “Congress Avenue Bridge” in Austin hangen/vliegen/leven er al 1,5 miljoen! Ook in onze achtertuin en op school zijn er al enkele aangetroffen. Terecht wordt er gevraagd ze niet aan te raken of te storen in hun bezigheden. De diertjes hebben ook iets positiefs in zich, vergis u niet. De kolonie in Austin alleen al eet elke avond ongeveer 7.000 kilo insecten! Die wilt ge niet in uwen hof hebben! Meer info over de bats in Austin vind je hier.

Bat on wall Bat

Bij ons in de tuin zit het vergeven van de muggen! De soort waarover ik het heb: tiger mosquito’s! Zot word ik er van! De beten, grote rode bobbels, blijven ook uitzonderlijk lang jeuken en lang zichtbaar. Ik heb een foto bijgevoegd van een been met enkele muggenbeten 🙂 Neen, het is niet mijn wederhelft zijn been (gelukkig maar!).

tiger mosquito  mosquito-bites-on-legs

 

 

Wordt vervolgd…

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s