Vakantie: Monterey Bay Aquarium

Het bezoek aan Monterrey Bay Aquarium was spectaculair.

Op de foto met buitenaanzicht van het aquarium zie je enkele reuzetentakels op het dak als aandachtspunt, er was nl. een speciale tentoonstelling, tentacles genaamd, over inktvissen en zo. Heel mooi en boeiend.

Het eerste wat we wilden doen, was de otters bezoeken. Helaas waren ze even weggehaald en zouden ze later terug in hun bassin gezet worden. Tine vond het jammer dat ze er niet waren… Daarna hebben we een presentatie van de “Great White Shark” bij gewoond. Tine vond het gelukkig interessant en was de otters bijna vergeten… Uiteindelijk hebben we ze wel gezien en was ze in haar nopjes.

Op het gelijkvloers had je het “kelp forest”. Dit zijn gigantische zeewieren waar je in verstrikt kan geraken. Ze kunnen tot een halve meter per dag groeien en worden tussen de 30 en 80 meter hoog. Meer info vind je hier. Er waren ook verschillende “touch pools”. Dat zijn ondiepe bassins waar je de vissen en schaaldieren kan aanraken. Tine heeft een rog geaaid, maar Hanne durfde niet :-). Ik heb een zee-anemoon aangeraakt. Uiteraard stonden overal flesjes met “hand sanitizer” (=ontsmettingsmiddel) zodat je geen microben of bacteriën meenam naar andere gedeeltes van het aquarium.

Er was een gedeelte waar je kon zien wat voor effect de golven hebben op het leven onder water. Je kon in een soort van glazen uitkijk staan en het water over je heen zien komen zonder dat je nat werd en ondertussen kijken naar het effect op de zeesterren en zo.

Boven bevonden zich de pinguïns en nog enkele “touch pools”. Een gedeelte was voorbehouden voor “the open sea”. Daar zaten allerlei vissen, haaien, schildpadden, … Er zat een hele rare tussen: een vis zonder lijf “The Ocean Sun fish”. Hij weegt ongeveer 1 ton en zou de grootste “bone fish” zijn (dus niet bestaan uit kraakbeen zoals een haai). Meer info vind je hier. Via deze link zie je foto waarop de vis afgebeeld staat met mensen om aan te tonen hoe groot hij wel is…

Eén van de mooiste tentoonstellingen die ik gezien heb, was deze van de kwallen. Oneindig veel soorten waren er te bewonderen: grote, superkleine, witte, oranje, … noem maar op. Er waren er bij zo groot (of moet ik zeggen zo klein) als een “pressiontje” (die kleine drukknopjes aan de achterzijde van sommige bavetten of babykleertjes). Sommigen gaven licht! Dit zijn de “moon jelly fish”. Meer info over hen vind je hier. De oranje kwallen zijn “sea nettles”. Meer info vind je hier.

Een kleine impressie van al dit moois vind je hieronder al moet ik toegeven dat het niet veel zegt op foto…

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s