The Thinkery

Zaterdagmiddag hebben we de “Thinkery” in Austin een bezoek gebracht. De website omschrijft The Thinkery als volgt:

“The Thinkery is an evolution of Austin Children’s Museum. It’s Austin’s sparkling new home for “why” and “how.” A place where science and families play side by side. Where people connect with ideas by doing, making and experiencing. It’s a foundry for a new generation of innovators and creative problem solvers. And it’s a heck of a good time.”

Hiermee is alles eigenlijk gezegd…

Het eerste wat Tine deed, was een vliegtuigje samenstellen en testen hoe goed het zou zweven (of net niet) om het dan met een soort kanon af te schieten door een ring. Het vliegtuigje vloog richting de ring, was er bijna, maar maakte er net voor een neerwaartse vlucht. Gedaan met de banaan…

Het volgende was een experiment met ferrofluid. Er was een bol, gevuld met water en een zwarte vloeistof. De zwarte vloeistof was ferrofluidum. Dit is een vloeibare metaaloplossing die een gevormde structuur vormt wanneer het gemagnetiseerd wordt. Met behulp van magneetjes, die langs de buitenzijde zaten, kon je het ferrofluidum allerlei bewegingen laten maken. Heel fascinerend…

Daarna mochten ze door een microscoop allerhande zaken bekijken. Hanne vond de zaaddozen van een bloem boeiend maar vooral haar eigen huid! Ze had deze nog nooit van zo dichtbij gezien. Je zag werkelijk alle lijntjes en groefjes op de opperhuid.

Je kon nog met gekleurde staafjes een heel mooi lichtspektakel maken alsook een lichtmuur aanraken en zo het licht van kleur laten veranderen.

De “frozen shadows” vond ik het leukste: je moest in een donkere kamer gaan en een afbeelding of silhouet maken. Dan werd er een foto getrokken en zag je uw afbeelding op de muur achter je. Na enkele seconden was de schaduw echter alweer verdwenen.

Op de bovenste verdieping kon je allerlei experimentjes met water doen. Zo was er o.a. een hydrolofoon. Dit is een buis met verschillende gaatjes erin (een beetje te vergelijken met een blokfluit). Er stroomt water door de buis. Door alle gaatjes met je vingers af te dekken en sommige vrij te laten, komt er geluid uit. Je kan er m.a.w. liedjes op spelen. Meer info hierover vind je hier.

Er was nog een “farmers market” waar je “winkeltje” kon spelen, een leeshoek waar er verhaaltjes voorgelezen werden, een keuken waar je onder begeleiding allerlei proeven met etenswaren kon uitvoeren, een huisje waar je het huiselijke leven van de Mexicaanse bevolking leerde kennen (wat ze aten, wat ze deden om zich bezig te houden), enz…

Je kon nog een foto van jezelf laten nemen en dan verscheen die op een groot projectiescherm. De gebruiksaanwijzing was in het Spaans, maar het was ons toch gelukt om die glunderende snoetjes achter ons te zien verschijnen 🙂

Het was een hele leuke doe-middag met (alweer) wetenschap in de hoofdrol. De meiden waren enthousiast en gingen volledig op in het spel.

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s