4th of July

Donderdag was het “Independence Day”, de Amerikaanse nationale feestdag, ook gekend als “the 4th of July”. Op deze dag wordt de onafhankelijkheidsverklaring herdacht. Deze werd op 4 juli 1776 ingevoerd toen Amerika onafhankelijk werd van Groot Brittanië. De nationale feestdag wordt gevierd met een stoet die door de straten trekt en waarbij er met snoep naar de menigte gegooid wordt. Een beetje zoals een karnavalstoet in België. Uiteraard wordt de barbecue boven gehaald en is er op het einde van de dag een spectaculair vuurwerk. Meer info over de “Declaration of Independence” en de “4th of July” vind je hier.

Philippe had jaren geleden, toen hij nog in Minnesota woonde, al een Independence Day meegemaakt, maar voor de meiden en mezelf was het de eerste keer. Ook voor Wendy en haar gezin was  het nieuw. We mochten dit dus niet aan ons voorbij laten gaan. We hadden afgesproken om naar Round Rock te gaan, het dorp naast het onze. Om 10 uur zou de “parade” van start gaan. We waren op tijd vertrokken aangezien parkeerplaats een probleem ging zijn (zo stond op de website van Round Rock te lezen). Een overzicht van de activiteiten welke plaats vonden, vind je hier. We waren mooi op tijd en onze auto’s konden we vlakbij parkeren. We moesten slechts 2 straten te voet afleggen alvorens we een plaatsje vonden om het spektakel te aanschouwen. Onderweg stond een tent opgesteld waarbij vrijwilligers gratis flesjes water uitdeelden. We namen ze met dank aan en vervolgden onze weg. De temperatuur was al behoorlijk (ongeveer 27 graden C en het was nog niet eens 10 uur!) ook al was het bewolkt. De Amerikanen rondom ons kwamen toe met rugzakken vol eten en drinken, paraplu’s tegen de zon, een party-tent, dekens en klapstoeltjes om op te zitten. Het was meteen duidelijk dat wij leken waren :-).  De stoet was nog niet zo lang bezig of de wolken verdwenen en het zweet drupte al snel van ons af. Gelukkig hadden we die enkele flesjes water! We waren kletsnat toen de stoet voorbij was. Volgende keer weten we dus wat ons te doen staat…

In de stoet lopen er allerlei organisaties mee: van dierenverenigingen tot roller blade clubs, van politie en brandweer tot veteranen, van scouts tot kerkgemeenschappen, taekwondo-organisaties en vrouwenbeweging, van kankervereniging tot oldtimers… Aan welke vereniging je ook maar denkt, er lopen zeker enkele leden van mee in de parade. Uiteraard zie je de Amerikaanse en Texaanse vlaggen overal en is de bevolking in het blauw, rood en wit gekleed, wij incluis!

Het stuk wat mij het meeste raakte, was toen de veteranen voorbij kwamen met foto’s van hun gesneuvelde kompanen. Ik kreeg er een krop van in mijn keel. Je ziet ook slogans als “you are free because our sons and daughters wear combat boots…”. Dit zet je wel even aan het denken, vind ik. Zeker als je weet dat mijn vader majoor was in Duitsland ten tijde dat het Belgische leger er nog gevestigd was…  Er wordt van je verwacht dat je eerbied hebt voor de gesneuvelden. Alle toeschouwers klapten in hun handen en sommigen huilden zelfs. Dit raakte me diep, maar ja, ik heb dan ook maar een klein hartje…

Uiteraard was de politie paraat, met quads nog wel! Mauro was alweer “very happy”. De kinderen mochten op de foto met de vriendelijke agent toen er opeens een jogger voorbij liep, zich naar hem toe draaide, hem de hand schudde en hem bedankte met de woorden “Thank you for serving our country”. Wij keken mekaar aan en maakten direct de bemerking van mocht je dit in België doen, dan word je onmiddellijk gearresteerd omdat ze denken dat je met hen spot! Ofwel word je geīnterneerd omdat ze denken dat je een paar vijzen kwijt bent! Hier wordt er niet raar van opgekeken. Integendeel, het wordt zelfs geapprecieerd.

Na de stoet zijn we maar direct naar huis gereden en hebben nog een heerlijke plons in het verfrissende water genomen. In de loop van de dag waren er nog verschillende activiteiten zoals “pig races”, eetwedstrijden, dansinitiaties, enz… m.a.w. de dag was goed gevuld onder een stralende blauwe hemel en brandende zon. Wendy en Mario wilden nog eens naar de Outlet shops gaan, dan nog snel wat boodschappen doen (ik dacht dat alle winkels dicht waren op deze feestdag, maar dit bleek niet het geval te zijn) en Philippe aan het werk zetten want hij maakt de beste home made burgers op de “grill” zoals ze de barbecue hier noemen… We hebben de maaltijd afgesloten met Tine’s dessertje.

Het vuurwerk was de afsluiter van deze mooie dag. Op de website van Round Rock was te lezen dat parkeren nog moeilijker dan overdag zou zijn. We hebben dus het vuurwerk van bij ons thuis gezien en gehoord. Alle kinderen zaten samen met het buurmeisje en haar kleine broer op een dekentje op het heuveltje naast onze huizen te kijken.

In de wijk werd de avond ervoor ook vuurwerk afgeschoten. Dit kon je kopen in “trailers” die langs de kant van de baan staan. Meestal stond er boven te lezen” buy 1, get 5 free”! Na 4 juli kan je er zelf 11 gratis krijgen. Yep, altijd koopjes te doen hier in Amerika!

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s