Zooniversity

De bib van Round Rock, het dorp naast het onze, heeft tijdens de vakantie vele toffe evenementen in petto. Zo komt er o.a. een goochelaar langs, kan je er rond een bepaald thema knutselen, kan je er op vrijdag een film bekijken, kan je een muts maken met je loomtoestelletje voor zieke kinderen in het nabijgelegen ziekenhuis…

Gisteren was er een voordracht van “Zooniversity”. Dit is een organisatie uit Dallas die gewonde en/of bedreigde dieren verzorgt. Uiteraard zorgen ze ook voor de voortplanting van deze dieren. De financiële middelen halen ze door met enkele dieren door heel Texas rond te trekken en er uitleg over te geven. Voornamelijk bezoeken ze scholen en bibliotheken,  maar je kan ze evengoed reserveren voor bv. een verjaardagsfeestje (enkel in de omgeving van Dallas). Je kon je via de website van de bib registreren, zo was je zeker van een plaatsje…

Aangezien het over levende dieren ging, werden er geen kinderen onder de 5 jaar toegelaten. Eerst werd er uitleg gegeven over wat je wel en niet mocht doen om de dieren geen schrik aan te jagen. Dan vertelde de vriendelijke dame van Zooniversity op een heel aangename en super enthousiaste manier over de verschillende dieren. Ze kwam rond met de diertjes op haar arm zodat alle kindjes heel goed konden kijken, maar niet aanraken.

De eerste 2 dieren waren wandelende takken die in Vietnam voorkomen. Ze vertelde wat hun leefomgeving was (één of andere boom met doornen) en wat ze zoal aten (de bladeren van deze bomen). In Texas zitten er soortgelijke, maar daarvoor is het nu nog niet warm genoeg! Je zal ze pas zien eind juli/begin augustus.

Dan kwam een soort pad aan de beurt, Samson genaamd. Samson was een “bull frog” die in Afrika voorkomt en tanden heeft! Deze pad eet geen insecten, maar is een carnivoor. Hij verstopt zich in de modder van rivierenbeddingen en wacht tot zijn prooi voorbij komt. Zijn dieet bestaat uit ofwel andere kikkers, ofwel vogels en knaagdieren. Aangezien deze soort padden geen gehemelte hebben, kunnen ze dus hun tong niet gebruiken om hun voedsel door te slikken. Ze doen dit d.m.v. hun ogen… Meer uitleg vind je hier.

Dan was het Tack, de armadillo, zijn beurt. Deze soort (3 banded armadillo) komt voornamelijk voor in Zuid Amerika. Een armadillo is een zoogdier en zijn schelp is eigenlijk zijn huid. In Texas komt de “9 banded armadillo” voor die een heel stuk groter is. Het diertje rolde zich helemaal op. Zij paste precies in elkaar zoals een puzzel. De oortjes en oogjes zaten in de schelp, de pootjes en het staartje eveneens. Op die manier zijn ze beschermd tegen gelijk welke belager. Meer info vind je hier. Onderaan de Wiki-pagina staat trouwens een hele mooie foto…

Dan kwam baby Matilda aan de beurt. Zij was een Australische woylie. Deze soort is met uitsterven bedreigd. Het zijn kleine buideldieren welke leefden op het Australische continent, doch door de verovering van het westen zijn er vossen en fretten mee in Australië binnen gedrongen en hebben quasi de hele populatie om zeep geholpen. Op enkele eilanden ten westen van Australië komen ze nog voor, maar veel zijn het er niet. Ze hebben 1 voordeel: elke 3 tot 4 maanden kan het vrouwtje zwanger zijn. Op 2 jaar tijd zijn er 19 jongen geboren binnen de afdeling van Zooniversity! Ze springen aan een snelheid van 20 mijl per uur en trekken een heel klein beetje op een kangeroe. Meer info over hen vind je hier.

Luna, een 10 weken oude kinkajou was zooo schattig! Deze “honey bear” zoals ze ook wel genoemd worden, komt voor in de omgeving van Costa Rica, Panama, … en is een zoogdier. Het is familie van de wasbeer en is een papaya en mango-eter. Het lijkt op een klein aapje, maar is er helemaal niet aan verwant. Het is eveneens een buideldier. Meer info vind je hier.

Als laatste was de 11 jaar oude Tasha aan de beurt, een prachtig woestijnvosje. Haar natuurlijke omgeving is de Sahara woestijn. Ze heeft een mooie vacht en super grote oren. Aangezien het in de woestijn overdag 130 graden Fahrenheit is en het er ’s nachts vriest, is het een nachtdier. De enige mogelijkheid om af te koelen is via de oren. Het diertje heeft geen kussentjes op de pootjes zoals een hond of kat, want deze zouden alleen maar verbranden. Het vosje kan ook ongelofelijk goed graven en heeft zijn hol heel diep onder het zand. Meer info vind je hier.

Meer info over “Zooniversity” vind je hier.

Onderstaande foto’s zijn niet zo duidelijk, maar creëren wel een sfeerbeeld.

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s