Memorial Day

Maandag 26 mei is het Memorial Day. Dit is een officiële feestdag en wordt de laatste maandag in mei gevierd. Op deze dag worden de militairen (zowel mannen als vrouwen) geëerd die gestorven zijn toen ze in het leger dienden. Voorheen werd deze dag ook “Decoration Day” genoemd. Ze is ontstaan na de Amerikaanse burgeroorlog welke van 1861 tot 1865 gewoed heeft. Deze burgeroorlog heeft zijn oorsprong in de kwestie van de slavernij, meer bepaald de uitbreiding van de slavernij in het Westen. Zeven Zuidelijke slavenstaten (the South) verklaarden hun afscheiding en vormden de “Confederate States of America”. De andere staten werden “the Union” of “the North” genoemd. Na 4 bloedige jaren waarbij 600.000 soldaten gestorven waren en waarbij een groot deel van de Zuidelijke infrastructuur vernietigd was, was de “Confederatie” ingestort, werd de slavernij afgeschaft en kon de moeilijke wederopbouw van de nationale eenheid en de gegarandeerde burgerrechten van de bevrijde slaven beginnen. Tegen de 20 ste eeuw werd Memorial Day uitgebreid om alle gesneuvelde soldaten te eren. Het duidt het begin van de zomerperiode aan, terwijl “Labor Day” (= Dag van de Arbeid, eerste maandag in september) het einde aanduidt.

Meer over de “American Civil War” kan je hier vinden. Over “Memorial Day” hier.

Heel veel vrijwilligers plaatsen een Amerikaanse vlag op alle graven van de nationale kerkhoven om de gesneuvelden te eren. Aangezien de Amerikanen trots op zichzelf en hun land zijn, willen ze dit duidelijk laten blijken. De nationale driekleur is dan ook overal in het straatbeeld te zien. En niet enkel en alleen in de vorm van hun vlag…

Ik heb hieronder een aantal foto’s geplaatst, maar zij die zin hebben moeten maar eens op Google “Memorial Day inspiration” intypen en “images” aanklikken. Alvast veel plezier!

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s