Garden Tour Avery Ranch

Zaterdag was de Garden Tour gepland in Avery Ranch. Het was een evenement dat ik zeker niet wou missen. De tuinen welke open waren voor het publiek beoogden allemaal in meer of mindere mate het concept “xeriscaping” oftewel “wijselijk omspringen met water (in de tuin)”. Het was zonnig (35 graden) en aangenaam. Er waren een 6-tal tuinen te bezichtigen, allen van 10u tot 14u. Ik wilde vooral gaan om te zien welke soorten planten er gebruikt werden en ook om xeriscaping in “real life” te zien. Ik had al het één en ander op het internet gevonden en ben wel sterk geïnteresseerd in het concept, maar wou graag zien welke ontwerpen er allemaal waren.

90% van de tuinen hier hebben “Sint Augustine grass”. Dit gras heeft brede grassprieten en verspreid zich via bovengrondse uitlopers waardoor het als een dik tapijt aanvoelt. Het voordeel is dat al het onkruid versmacht wordt. Het groeit het beste in tropische klimaten. Het heeft dus veel water nodig. En daar wringt het schoentje nu net… De laatste jaren regent het te weinig in Austin waardoor het waterpeil van Lake Travis te laag staat (de grootste droogteperiode dateert van 1947-57 waarbij het waterpeil op 614 voet stond (In 1952 stond het waterpeil van Lake Travis op zijn 2e laagste niveau ooit!). Men heeft voorspeld dat, als de condities hetzelfde blijven (weinig of geen regen, waterverbruik van de inwoners, …) in oktober van dit jaar het waterniveau op 618 voet komt te staan. Onheilspellend dicht bij het niveau van de grote droogte! Dit vind ik zeer beangstigend. Als we hier met z’n allen niet aan werken, komen we in de problemen. Hoewel El Nino voorspeld is (ongeveer begin van de zomer tot aan de winter), wat zoveel wil zeggen dat er veel meer kans op storm is, dus water…, ga ik er mijn geld niet op verwedden! Better safe than sorry! Xeriscaping is niet alleen goed voor mijn portemonnee, maar dus zeker en vast voor het milieu. Een link naar meer uitleg over El Nino vind je hier.

Om even terug te keren op de “Garden Tour”: er woont een zekere Lisa in onze wijk. Ze is professioneel met tuinen en het milieu bezig en ontwerpt blijkbaar ook tuinen. Zo heeft ze haar eigen tuin ontworpen en xeriscaping erin geïntegreerd. Ze post elke week een artikel over tuinieren en/of het milieu op de Facebookpagina van Avery Ranch en ze zet er meestal mooie foto’s van haar eigen tuin bij. Haar tuin was ook te bezichtigen tijdens de tour. Deze tuin stond bovenaan mijn lijstje, die moest ik zeker zien!

Enkele voordelen van xeriscaping zijn:

– belangrijke impact voor het behouden van de kritisch afnemende watervoorraden

– bespaart geld (niet enkel voor wat de waterrekening betreft, maar ook voor het onderhoud van de tuin, pesticides, bemesten,…) waardoor er dus ook minder vervuiling in de ondergrond terecht komt (van de pesticides en het bemesten)

– vermindert het onderhoud van/in de tuin

– levert een duurzame tuin op met behulp van inheemse planten

– beschermt ons fragiel milieu

– helpt het dierenrijk door hen te voorzien in natuurlijk voedsel en beschutting

– inspireert creativiteit en verscheidenheid in de ontwerpen

Er zijn 3 basisprincipes: verminder de grootte van het grasveld, gebruik inheemse planten en tracht de lokale omgeving niet te veranderen, maar omhels het.

We zijn de tuinen dus gaan bezoeken. Elke bewoner verzekerde me dat de tuin nog niet op zijn mooist was omdat de koude periode zo lang duurde. Het beste moest dus nog komen. In ieder geval was ik niet overtuigd van de ontwerpen. Er waren 2 tuinen die ik mooi vond, en ééntje waar de planten mijn aandacht trokken. Voor de rest ben ik er niet wild van de ontwerpen… Was het doordat de tuinen nog niet volledig in bloei stonden, was het omdat er toch wel (naar mijn mening) veel onkruid tussen de (kleine) planten stond (ze beweren dat er weinig onderhoud aan zo’n tuin is…), ik weet het niet… In ieder geval, de tuin die ik het meeste wilde zien, deze van Lisa, was de grootste desillusie. Alles was overwoekerd, stond veel te dicht op elkaar, geen plaats om kinderen te laten spelen, niet onderhouden, enfin… zo ga ik het niet aanpakken. De vele groenten, kruiden en fruitsoorten die er stonden waren wel interessant en kan ik wel in onze tuin integreren. Tine is in ieder geval vol goede moed om een kruidentuintje aan te leggen (we hebben verschillende zaadjes gekregen). We zullen hier dus maar mee beginnen en vooral… nog veel plannen. Een link naar het overzicht van de tuinen die meededen aan de Tour vind je hier.

 

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s