Hevig onweer

We hebben hier al verschillende onweders meegemaakt, maar gisteren was er één van een serieus kaliber aan de gang. Gelukkig was er geen sprake van tornado’s. Ik heb dat niet graag, ben dan ongerust en onrustig, maar Philippe licht dan letterlijk op: zijn ogen beginnen te glinsteren en hij zet hem dan dicht bij het raam met de iPad op schoot waarop hij op alle mogelijke weerapps de vorderingen en voorspellingen kan volgen. Enthousiast geeft hij dan in verstaanbare taal uitleg. Tja, hij had niet voor niets 100% op het vak meteorologie tijdens zijn vliegopleiding.

Het begon in de voormiddag met lichte regenval en verergerde in de loop van de vooravond. Rond 19u30 begon het hevig te onweren. Het ging serieus zijn, de “flash flood warnings” (= waarschuwingen i.v.m. overstromingsgevaar) kwamen binnen, maar Hanne moest gaan slapen en kon dus niet kijken naar de mooie, felle bliksemschichten. Een beetje later toen Tine moest gaan slapen, was Hanne al in dromenland (ze slapen samen omdat ik nog in Tine’s kamer aan het verven ben). Babiche had er geen goed zicht op en verstopte zich in de vestiaire. Ocharme dat poeske, bevend van de schrik zat ze ineengedoken in een hoekje verstopt. Rond 21u45 was er een hele felle bliksemschicht met quasi onmiddellijk erna een immens luide donderslag. Het onweer zat vlak boven ons! De auto van de buren stond voor de deur geparkeerd en door de klap ging het alarm af. We hoorden ook brandweersirenes die wel heel dichtbij leken. Er was ongetwijfeld iets gebeurd… Ik keek door het raam en zag precies rook, het was niet helemaal duidelijk omdat het zo donker was en hevig regende. Philippe rook een brandgeur. Hij liep onmiddellijk naar buiten en keek na of ons huis in brand stond. Vooraan zag alles er goed uit. Snel achteraan verifiëren… Ook daar niets te zien. Gelukkig maar! Maar die brandgeur bleef buiten heel sterk aanwezig. Het kon niet anders of er moest brand in de buurt zijn. Toch nog even de zolder checken via het zolderluik. Niets…Ik was al vluchtsenario’s aan het bedenken (meisjes wakker maken, Babiche in haar reismand stoppen, wat met hamster…), je weet maar nooit, he? Philippe was alle mogelijke nieuwssites en Facebookpagina’s aan het lezen. Na een half uur kwam er eindelijk nieuws: een huis 2 straten verder was getroffen door de bliksem. Gelukkig waren er geen gewonden. Er kwamen ook meldingen over een 6000-tal gezinnen bij wie de elektriciteit was uitgevallen.

Onnodig te zeggen dat ik niet veel geslapen heb. Bij elke luide donderslag zat ik recht in bed! Het onweer heeft tot ongeveer 4u deze ochtend geduurd. Veel heb ik dus niet geslapen… Onze pluviometer registreerde 3.18 inches (80 mm) regen. Een voordeel: al het water is boven de Colorado River gevallen en wordt zo naar Lake Travis gesluisd. Het waterniveau zal toch een beetje gestegen zijn. Er staan ook veel wegen blank, maar niets dramatisch. Al bij al viel het dus nog mee… Maar voor mij hoeft het niet zo intens te zijn…

One thought on “Hevig onweer

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s