Tandarts

Mijn eerste afspraak bij een Amerikaanse tandarts is een feit! Ik vermoed dat jullie allemaal wel weten dat de Amerikanen geobsedeerd zijn door mooie, witte, perfecte tanden?

Aangezien ik in België elk jaar op controle ging bij onze vaste tandarts, was ik er van overtuigd dat mijn gebit in goede conditie was. Een beetje tandsteen, dat wel, maar geef toe, wie heeft daar geen last van?

Ik had gisteren mijn afspraak telefonisch gemaakt er werd vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste. Ik vertelde haar dat ik van Europa was en dat we “dental insurance” via mijn echtgenoot zijn werk hadden. Ik kon de dag erna al op consultatie komen want er was juist iemand weggevallen. Als dat geen meevaller was! In België moest ik altijd weken wachten alvorens ik in de stoel mocht plaats nemen en, eerlijk gezegd, ik had hier een beetje hetzelfde verwacht. Maar niets bleek minder waar! Ik heb meteen ook een afspraak voor de meisjes vast gelegd voor de week erop.

Even terzijde, onze “dental insurance” komt voor 1200 dollar per persoon per jaar tussen. Naar mijn bescheiden mening een mooi bedrag wetende dat de prijzen hier serieus kunnen oplopen. Maar vooraleer je aan dit bedrag komt, moet er al wat gebeuren, niet?

De praktijk is gevestigd in een gloednieuw gebouw. Via hun website (www.averyranchdental.com) had ik al een kijkje genomen wie er allemaal werkt. In totaal 25 man! Waarvan er 7 “echte” tandartsen. De rest wordt onder “Front Office Team” en “Hygienists” gecatalogeerd. Allemaal uiterst professioneel, vriendelijk en beleefd. En natuurlijk met een stralende glimlach!

Ik moest een hele reeks paperassen invullen en vragen beantwoorden in de zin van: hebt u ooit 1 van volgende zaken gehad: hartaanval, hartruis, hartoperatie, nierziekte, mental disorders (!): ADD/ADHD, kanker, gezwellen in de mond,… Enfin, de hele reeks kan je vinden onder het tabje “Forms – new patient information” op hun website. Ook mijn “dental history” werd uitvoerig besproken (wat ik geen overbodige luxe vond gezien ik van de andere kant van de wereld kom). Uiteraard werd ook de financiële kant van de zaak niet vergeten, ttz. als de verzekering niet tussenkomt, dat ik (lees Philippe) het saldo dient te vereffenen.

Als dit alles achter de rug was, nam 1 van de “Hygienists” me mee om een “new patient exam” te doen. Dit onderzoek bestaat uit een 36o graden x-ray (welke ik geweigerd heb), nog eens afzonderlijke x-rays van de vier delen van mijn mond, een tandvleesonderzoek en digitale foto’s van elke tand afzonderlijk. Na dit alles liet ze me de beelden op een tv-scherm zien en gaf de nodige uitleg. Toen kwam de tandarts binnen. Zij deed nog een tongonderzoek evenals een halsonderzoek (wat meer een soort van massage was) en ging nog eens over mijn dossier, ook met de nodige uitleg van wat ze zeker aan mijn gebit wou verbeteren.

Ik kan je verzekeren, het was een hele reeks en als ik alles zou laten doen wat ze voorstellen (6 nieuwe vullingen, bestaande kroon vervangen, 2 nieuwe kronen plaatsen en misschien zelfs nog een 3e + tandsteen verwijderen), kost mij dit om en bij de 3ooo dollar! Eigen aandeel, de verzekering komt hierin niet meer tussen! Wie gedacht had dat 1200 dollar veel was, heeft het dus goed mis! En ik mij maar zorgen maken over hoe ze mij gingen verdoven om de tandsteen te verwijderen: met lachgas, een pil of een gelring in mijn mond! Man, man, man…

Ik zal best eerst eens contact opnemen met mijn tandarts in België om te zien wat hij hierover te zeggen heeft…

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s