Die Amerikanen toch… deel 2

Amerikanen zijn heel vriendelijk, dat had ik al gemeld. Maar ze zijn ook heel beleefd, hygiënisch, praktisch en efficiënt! Dat merk je aan kleine dingen. Hieronder een paar voorbeelden:

* Als je in het grootwarenhuis je boodschappen doet en je staat met je kar aan de ene zijde van de rayon te kijken naar de overzijde van de rayon om een product uit te kiezen (dit moet ik helaas nog steeds doen, … ik ben nog steeds 1,5 tot 2 uur weg) en er passeert iemand, dan excuseert die zich altijd! Echt waar, altijd! Niet te geloven… In België is er geen haan die er naar kraait of je gezichtsveld geblokkeerd wordt of niet, … Who cares, I’m minding my own business…, maar hier…

* Als je iemand een eerste keer ontmoet, vragen ze altijd “How are you?”. De beleefdheid gebiedt dan om te antwoorden met “Good, thank you, how are you?”. Helaas vergeet ik dat laatste nogal dikwijls :-S   Je ziet ze dan kijken van “Amai, wat een onbeleefde trien is dat, die heeft ook niet veel manieren” en dan valt meestal mijn frank… Helaas is het dan al te laat. Ik probeer er op te letten, maar soms gaat alles zo snel en moet mijn grijze massa zo rap reageren, dat het allemaal een beetje troebel wordt en er foutjes insluipen. Ik hoop dat ik het toch snel onder de knie krijg 🙂

* Als een Belg moet niezen, doet hij zijn hand voor de mond. In de USA wordt dit ab-so-luut niet gedaan! Van in de kleutertuin wordt er aangeleerd dat er in de armholte geniesd dient te worden. Dit om zeker geen microben door te geven. Hanne doet dit al heek goed, zelfs thuis vergeet ze het niet. Bij Tine begint het, maar bij mij lukt het nog niet zo. Ik doe mijn best, maar 40 jaar oude gewoontes leer je niet zo makkelijk af. En Philippe (hout vasthouden!) is bijna nooit verkouden, hij heeft het hier nog niet dienen te doen.

* In de kleuterklas leren ze je ook om je handjes in de schoot te houden. Dit om niet afgeleid te worden en goed te horen wat de juf allemaal vertelt. Want als je handen overal aan kunnen en je zit constant te prutsen, ben je niet meer aandachtig en word je dus afgeleid, met alle gevolgen van dien… Onlangs was er een kleuter van school geschorst omdat hij zijn handjes niet in zijn schoot gehouden had, maar een handkusje geblazen had naar een klasgenootje. Gelukkig gebruikte de directie haar verstand en is ze op haar beslissing terug gekomen en mocht het ventje alsnog de klas binnen. Yep, only in America!

* Aan ons huis is er geen brievenbus. Niemand in onze wijk heeft er eentje aan zijn huis. Ze zijn gegroepeerd op verschillende plaatsen in de wijk. Elke straat heeft zijn eigen centrale plaats. De onze staat op het einde van de straat, dan rechts het hoekje om, … samen met nog zo’n 16 andere. Elke dag, behalve op zondag, komt de postbode langs (er wordt inderdaad post bedeeld op zaterdag). Enkel de postbode kan post in je brievenbus droppen omdat er geen gleuf in zit en alleen hij de sleutels van alle brievenbussen op zak heeft. Op de foto kan je zien dat er zich naast elk nummer een sleutelgat bevindt. De postbode kan deze elk afzonderlijk openen, doch ook allemaal ineens via een speciale sleutel. Zo’n manier heeft zeker zijn voordelen, o.a. dat je post niet gestolen kan worden (er wordt hier nog heel veel via cheque betaald die dan per post verstuurd worden), doch een nadeel is dat jijzelf geen briefwisseling bij je buur in de bus kan steken. Je moet ofwel de brief opsturen per post, ofwel aanbellen… Op de foto zie je ook 2 hele grote brievenbussen waar een sleutel aanhangt. Dit is voor het geval er pakjes geleverd worden. Eén van deze sleutels ligt dan in je eigen brievenbus zodat je de grotere bus kan openen. Deze sleutel kan dan niet meer uit het sleutelgat, enkel de postbode kan deze eruit halen (vraag me niet hoe hij het doet, want ik moet je het antwoord schuldig blijven). Op de andere foto zie je een gleuf met opschrift “outgoing mail”. Hierin kan je uw uitgaande briefwisseling droppen. Postzegels kan je online kopen en thuis afprinten (ze zijn dan goedkoper) of via het postkantoor of elk warenhuis aankopen. En aangezien hier veel warenhuizen 24u op 24u open zijn, is er geen probleem om eraan te geraken.

Zo zie je maar, Amerikanen denken echt wel na alvorens ze iets uitvoeren… Of toch meestal 😉

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s