Uitstap naar Austin

Philippe had vrij tussen Kerst en Nieuw, dus planden we allerlei leuke uitstappen. Vrijdag stond een uitstap naar Austin op het programma. We wilden zeker langsgaan bij het Texas State History Museum en het Capitol. Ook het IMAX theatre wilden we bezoeken. De eerste en enige voorstelling was al om 9.30u, vroeg opstaan was dus de boodschap.

Ik had de wekker gezet en na een heerlijk ontbijt en zalige douche konden we vertrekken. Na een 20-tal minuten arriveerden we reeds op de plaats van bestemming: het Bullock Texas State History Museum. We waren te vroeg: de deuren openden pas om 9u… Dan maar een beetje de toerist uithangen: foto’s trekken van alles om ons heen 🙂 Stipt om 9u openden de deuren en konden we ons ticketje kopen voor “The IMAX Experience”. Alvorens de film begon, konden we rondlopen in het museum. Het museum telt 3 verdiepingen die elk hun eigen geschiedenis vertellen. Heel interessant allemaal. Op het gelijkvloers ging het over het veroveren van het Texaanse land: het arriveren van de Spanjaarden op Amerikaanse bodem, de ziektes onder de Native Americans (meegebracht door dezelfde Spanjaarden), de Fransen die arriveerden, andere inwijkelingen die via New York aanmeerden, en nog zo veel meer… Op de 1e verdieping gaat het over de “identity” van de Texanen. Op de 2e verdieping gaat het over de “opportunities” die zich voordeden/doen in Texas. Toen was het tijd voor de film. Titel van de film: Texas, the big picture (www.thestoryoftexas.com). Een mooi staaltje van patriotisme! Eén van de mooiste slogans, naar mijn bescheiden mening, uit de film was: “81% of all Texans believe in heaven, 98% believe they’re already there!” Mooier kan je het toch niet verwoorden? Het ging niet enkel over cowboys en Mexicanen die het Texaanse land trachten te bewerken, maar ook over de technologie, die wereldwijd verantwoordelijk is voor de digitalisering van van alles en nog wat, over de visvangst, alsook de katoenvelden en de “farmers”, om van de olieboorplatformen nog maar te zwijgen…

Na de film pikten we nog een tentoonstelling mee over de grootste, de kleinste en alle daartussen liggende zoogdieren,  van de prehistorie tot het heden (titel van de tentoonstelling: Extreme Mammals). De meisjes waren zeer in hun nopjes! Er passeerde nog een film de revue: Wild Texas Weather. Deze film ging over het extreme weer in Texas: in een ik en een gij kan het weer omslaan van aangenaam zonnig tot barkoud (met dank aan de arctische fronten). Ze zeggen hier dan ook: “If you don’t like the weather in Texas, just wait 5 minutes and it will change“. Deze film vond Hanne super: in de zaal bliksemde het, de stoelen schudden, het regende (lees nevelde),… Kortom, het was een hele belevenis.

Toen was het “State Capitol” aan de beurt. Het gebouw, waar de Texaanse regering nog steeds gehuisvest is, is opgetrokken uit “sunset red granite”, welke veroordeelden naar de bouwplaats droegen/sleepten, tot in 1885 één of andere vakbond tegen het gebruik (misschien wel misbruik?) van de veroordeelden betoogde en Schotse steenhouwers aangevoerd werden. Het duurde 7 jaar alvorens het gebouw volledig klaar was. Een volledig ondergrondse structuur bestaande uit 4 verdiepingen, werd in 1993 afgewerkt aangezien het gebouw te klein werd. Het is een prachtig gebouw… Meer info vind je hier. We hebben onze ogen uitgekeken!

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s